Kom i kontakt

28 januari 2021

Nära relationer skapar effektivitet i projektet

Med en lång tradition av resande, då kollegor och medarbetare är utspridda över hela landet och Norden, har digitala möten blivit ny standard hos Peab när vi nu lämnat 2020 bakom oss. Johan Brantehag, PMO på Peab AB, ser dock att det finns ett stort behov av att mötas fysiskt, speciellt vid projektstart där teamet ibland består av projektmedlemmar som inte arbetat ihop tidigare.

– Att skapa en nära relation med alla i projektet effektiviserar arbetet framåt och det digitala formatet kan aldrig fullt ut ersätta det som skapas av att människor möts fysiskt. De spontana samtalen, den gemensamma lunchen och att du kan ta in ansiktsuttryck och kroppsspråk skapar en helt annan gruppdynamik och tillit till varandra, förklarar Johan.

I sextio år har Peab bidragit till samhällsbygget och de är i dag Sveriges största, och ett av Nordens ledande, bygg- och anläggningsföretag. De har ambitionen att vara ett företag som prioriterar hållbar utveckling och ett gott miljökunnande. Med fyra samverkande affärsområden och cirka 16 000 medarbetare i Sverige, Norge, Finland och Danmark säkerställer Peab att de så långt det är möjligt tar vara på lokala resurser.

”Digitalisering är en förutsättning för att kunna möta kraven kring miljö, kvalitet och hållbarhet”, Johan Brantehag

Johan Brantehag ansvarar för projektkontoret på koncernnivå och har varit med och byggt upp det kontor som finns idag. Projekten styrs på koncernnivå på initiativ från de olika affärsområdena; Bygg, Industri, Anläggning, och Projektutveckling, och Johan och hans team stöttar alla delar inom verksamhetsutveckling. Digitalisering är ett stort fokusområde för Peabs interna verksamhetsutveckling och projektkontoret ansvarar i huvudsak för att nya arbetssätt etableras och med att leda det viktiga arbetet med att få med sig människorna genom förändringen.

En skjuts in i digitalisering

För att säkerställa fortsatt digitalisering inom Peab presenterades en omorganisation under hösten 2020, som sattes i verket sista december 2020. Omorganiseringen innebär en skjuts in i den digitala utvecklingen. Johan berättar att digitalisering är en förutsättning för att kunna möta kraven kring miljö, kvalitet och hållbarhet. Dessutom är kunderna mycket medvetna och kunniga och vill veta vad de köper. Effekten av digitalisering är bland annat att den öppnar upp för struktur i exempelvis beställningar och säkerställer att leverantörer levererar utifrån korrekt information. Digitaliseringen är till viss del även en utmaning då verksamhetens målgrupp sträcker sig från tjänstemän till byggnadsarbetare och därmed finns olika behov och förväntningar.

Den stora utmaningen är att förväntningarna på exempelvis ett nytt IT-system är att det ska var enkelt med en gång. Men att utveckla så kallade ”swishenkla” system kräver kontinuerligt utvecklingsarbete över lång tid. Det är komplext att göra det enkelt, säger Johan.

Vad ser du fram emot under 2021 och framåt?

Digitala möten kommer vara ny standard hos oss på Peab, men jag ser väldigt mycket fram emot att träffa mina kollegor och samarbetspartners på riktigt. Att vi inte kan ses fysiskt just nu är en utmaning, speciellt när det kommer till ledarskap och att leda människor i förändring, förklarar Johan.

”Det gäller att vi hittar en balans mellan fysiskt och digitalt”, Johan Brantehag

Johan hoppas även att Peab och andra företag och organisationer kan hålla kvar vid den kreativitet och innovationstakt som vi mött under 2020. Det är något vi alla vinner på.

Företag som Microsoft, Miro och Zoom till exempel exploderade inom workshop-, webinar- och mötesformaten och har underlättat vårt fortsatta arbete under pandemin. Det gäller att vi hittar en balans mellan fysiskt och digitalt och att vi nyttjar digitaliseringen på rätt sätt för maximal effekt i alla led, avslutar Johan.

Intervjun är en del av Provés kunskapsbrev #5 som kom ut den 28 januari 2021.
Läs fler intervjuer från detta nummer:

Intervju med Universeum

Intervju med trafikkontoret

Intervju med Kungsbacka Kommun

Intervju med Viktoria Flodihn på Prové

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.