Kom i kontakt

19 mars 2020

Vad digitaliserar du just nu?

Kanske kan tyckas som en konstig fråga. Men högst relevant. Beroende på svaret behöver du nämligen olika kompentenser. Vi kan dela in digitaliseringsinitiativ i två grupper, en med fokus på inre digitalisering och en med fokus på yttre digitalisering.

Inre digitalisering handlar om att förbättra den interna verksamheten, t.ex. administration och produktion. Oftast är syftet att sänka kostnaderna, att förbättra kvalitén eller arbetsmiljön. Exempel på det här kan vara införande av digitalt stöd för tidrapportering eller kvalitetsuppföljning. För att lyckas med inre digitalisering krävs mycket goda kunskaper om den egna verksamheten, förmåga att kunna utveckla processer och att analysera behov. Det krävs även kompetens inom systemimplementation och förändringsledning.

Yttre digitalisering handlar om att utveckla erbjudandet till kund, d.v.s. att förbättra eller utveckla nya tjänster, att skapa nya sätt att interagera med kunder eller att sälja och distribuera produkter och tjänster. Typiska exempel är att erbjuda läkarbesök online eller att beställa mat online och få den hemlevererad. För att lyckas med yttre digitaliseringen krävs mycket god förståelse för kundernas behov och kunskap om affärsutveckling samt förmågan till innovation och att leda förändring.

Beroende på var fokus ligger krävs alltså olika kompetenser. Gemensamt för den inre såväl som den yttre digitaliseringen är dock att det krävs insikter i teknikens möjligheter, förmågan att arbeta agilt och att ha en bra strategi för att få ut effekten.

Så var ligger ditt fokus? Vad digitaliserar du just nu? Vilka kompetenser behöver du?

Prové i Dagens Industris temabilaga om Digitalisering: 
Läs artikeln ”Så maximerar du effekten av ditt digitaliseringsprojekt” på di.se

 

Läs även Digitalisering – både svårt och enkelt

Hur ser ditt digitala ekosystem ut?

Digital förändring börjar i människan

Att leda i förändring

Medvetna affärsbeslut är början på en förändring

Planera och genomför förändringar på ett effektivt sätt

Vill du veta mer om vårt arbete med digitalisering och förändring?
Peter Ingerstam svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.