Kom i kontakt

19 juni 2023

Nyfiken på agilitet – varför då?

Är du nyfiken på agila arbetssätt och förhållningssätt? Då är du inte ensam. Böcker, artiklar, poddar och andra forum har sedan några år producerat en ansenlig mängd information i ämnet. Uppfattningarna om det agila förhållningssättet kan sammanfattas som mycket annat som fått stor uppmärksamhet – det finns hängivna, motståndare och allt däremellan.

 

Ett agilt förhållningssätt – som ad hoc då eller?

Föränderlighet eller rörlighet, som ett agilt förhållningssätt ofta förknippas med, är en trolig anledning till att det ibland används av personer som ett sätt att förklara att för lite förberedelser gjorts, att en tydlig plan inte finns eller att en sen ändring kom in i ett arbete utan synbar logik. ”Vi jobbar agilt” skulle kunna låta som en förklaring för att det hela faktiskt skedde på ett helt legitimt sätt. Ett agilt förhållningssätt handlar dock inte om att oplanerat ta sig an livet.

Att kunna möta förändrade förutsättningar som varit svåra att förutse när målet sattes, är en av de stora fördelarna med det agila arbetssättet.

Tvärtom behövs ett tydligt fokus, långsiktighet och mål. Men vad som behöver göras på vägen till målet inte är spikrakt utan rör sig utifrån vilka förutsättningar, möjligheter och påverkansfaktorer som sker under arbetets gång. I traditionella arbetssätt skulle detta kanske kallas att hantera problem eller kompensera för något så att den ursprungliga planen kan vidhållas. Alternativt skulle det övergripande målet behöva ändras. I det agila förhållningssättet däremot betraktas det som möjligheter och nya förutsättningar som behöver hanteras. Med ett tydligt mål är det sannerligen inte fråga om att ta sig an en uppgift ad hoc-mässigt.


När det oväntade händer, vad händer med målet?

Att kunna möta förändrade förutsättningar som varit svåra att förutse när målet sattes, är en av de stora fördelarna med det agila arbetssättet. Att hantera förändringar blir då ett gemensamt ansvar och sätter ett starkt fokus på människa, kund och funktion. Det är nycklar för att lyckas nå ett övergripande mål, i det agila perspektivet.

I den målstyrda processen formas arbetet som om spelplanen fram till målet vore given.

I sin bok ”Vadå agilt” beskriver Mariah ben Salem Dynehäll, Leif Denti och Anna Lärk Ståhlberg agilt som ett målsökande arbete, till skillnad mot målstyrda processer. I den målstyrda processen formas arbetet som om spelplanen fram till målet vore given. Det agila arbetssättet bryter i stället ned det i mindre beståndsdelar, genom kortare arbetsdelar, tätare men kortare avstämningar och tillåter på så sätt en löpande möjlighet att anpassa arbetssätt mot ett övergripande mål, men med hänsyn till de förändringar som händer längs vägen.


Hur kan du börja?

Att, som ingressen antyder, läsa in sig på ämnet är givetvis en god början. Samtidigt är den viktigaste frågan att reflektera över inför ett förändringsarbete; finns det tillfällen eller situationer där det mål du sätter verkar närmast omöjligt att uppnå, eller där du förväntar dig att mycket kommer att hända längs vägen i ditt arbete? Då kan det vara läge att fundera på om ett agilt upplägg är rätt väg, där de nya förutsättningarna kan bli dina bästa möjliggörare, snarare än irriterande avsteg från den på förhand utstakade vägen. Att tänka själv, att få exempel på hur andra har gjort eller att ta stöd av någon för att se hur du kan jobba agilt är ytterligare steg vidare på vägen.

Text: Kristoffer Karlsson, managementkonsult och förändringsledare på Prové

Läs även:

Agil affärsplan driver förändring

Från agila arbetssätt till agil verksamhetsutveckling

Tips för mer kunskapsinhämtning om agila arbetssätt och  förhållningssätt:

Manifest för Agil systemutveckling (agilemanifesto.org)

Vill du veta mer om vårt arbete med agila arbetssätt?
Melker Härnälv och Åsa Jansson svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.