Kom i kontakt

9 mars 2021

Den framgångsrika förändringsresan vid årets Förändringsledningsdag

I februari i år arrangerades för andra året Förändringsledningsdagen, ett kunskapsevent av Kvalitetsmagasinet och VD-tidningen. Årets dag blev en digital interaktiv konferens och lockade över 400 deltagare med representanter från kommuner, regioner, statliga myndigheter och privata företag.

Då effekten av pandemin gör att företag och organisationer måste ställa om allt fortare, är det viktigt att lyfta att det inte är organisationerna som ska förändras – det är människorna som ska utvecklas. Årets Förändringsledningsdag med rubriken ”Den framgångsrika förändringsresan” handlade om, att leda människor i förändring kräver både kunskap om hur förändringsprocesser påverkar människor och hur man skapar både mening och engagemang för utvecklingen.

Vikten av att jobba med förhållningssätt till förändring, att kunna hantera både struktur och kultur och att kunna leda i förändring är viktigare än någonsin. Förändringsledning handlar om att kunna ta sig till en bra plats, som människa, team och organisation. Det gäller att ha fokus på ständiga förbättringar, att få med människorna på förändringsresan och skapa en kultur för detta. Erfarna förändringsledare har förmågan och verktygen för att driva projekt ur alla dessa perspektiv och kan anpassa förändringsarbetet utifrån den unika situationen.

Att ändra beteenden, bemöta motstånd och etablera nya arbetssätt tar tid och får vi inte med oss människorna sker ingen förändring.

Förändring utifrån fem insikter
Under dagen fick vi bland annat ta del av en förändringsresa inom en större myndighet och deras erfarenhet utifrån fem insikter; mod, uthållighet, korta sprintar, ägarskap och resultat. Att ändra beteenden, bemöta motstånd och etablera nya arbetssätt tar tid och får vi inte med oss människorna sker ingen förändring.

För det första gäller det att ha mod. Förändring möts ofta av motstånd och man måste orka hålla i gång och ha modet att möta motståndet. Man får fatta en del tuffa beslut och som ledare måste du vara trygg och stå stadigt i besluten under förändringen.

För det andra gäller det att ha uthållighet. Man ska komma ihåg att det tar tid att ställa om i en stor organisation och ibland måste förändringen också få ta tid om den ska bli etablerad på riktigt. Så våga ha tålamod, det handlar ju oftast inte om hur fort det gick utan hur bra det blev.

För det tredje så är det en stor fördel att arbeta i korta sprintar. Att dela upp förändringsarbetet i kortare delar, både tidsmässigt och organisatoriskt gör förändringen greppbar för medarbetarna. Ett agilt förhållningssätt skapar möjlighet att ändra och omarbeta det som från början inte blev perfekt.

För det fjärde är det viktigt att känna ett ägarskap av förändringen. Ledarnas engagemang och lojalitet till förändringsarbetet är helt avgörande för att skapa effekt av förändringsresan, men hela organisationen behöver involveras. Det handlar om att skapa förutsättningar för allas engagemang, vilja och förmåga att bidra till önskad förändring. Förändringsledningskonsulter ska inte ta över förändringsarbetet, men de kan vara ett stöd i arbetet genom att se verksamheten från ett nytt perspektiv, bidra med metoder och verktyg. De kan nyttja erfarenheter från andra organisationer och coacha ledare i förändringsledning.

För det femte är det viktigt att kontinuerligt belysa resultaten. Förändringen måste tillföra energi! Det görs genom att hämta hem och förankra uppnådda resultat och kommunicera så att alla medarbetare och chefer vet hur det går. Att mäta förändringen och konstatera effekterna gör att man orkar med över tid och det skapar motivation att fortsätta.

Det handlar om att uppmuntra till ett öppet sinne, betrakta misstag som erfarenheter och coacha medarbetare i att lära nytt genom att utmana utanför den trygga zonen.

Skapa förutsättningar för förändring
Förändringsledning kan aktivt verka och skapa förutsättningar för ett arbetsklimat som uppmuntrar och ger mod till att våga prova nytt och vilja utvecklas i den riktningen som förändringen kräver. Det handlar om att uppmuntra till ett öppet sinne, betrakta misstag som erfarenheter och coacha medarbetare i att lära nytt genom att utmana utanför den trygga zonen. Det är där vi får nya insikter och det är då vi utvecklas.

Vi tackar Förändringsledningsdagen för en inspirerande dag med intressanta talare som generöst delade med sig av sin kunskap och sina erfarenheter!

 

Läs även:

Att leda i förändring

Digital förändring börjar i människan

Hög takt i teknologisk utveckling kräver ett snabbrörligt arbetssätt

Utveckling med kundupplevelse i fokus

Vill du veta mer om förändringsledning?
Mari Kilén och Karin Jonason svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.