Kom i kontakt
Vi frågar experten

Framtidens förändringsledning: Insikter från våra experter

15 maj 2025

I denna intervjuserie möter vi experter inom olika områden av förändringsledning för att få deras bästa råd och insikter om hur man bäst hanterar förändringar i organisationer. Vi kommer att diskutera allt från AI och digital transformation till ledarskap och organisationskultur. Idag träffar vi Svenja Schuster Tengnäs, en av våra experter med erfarenhet av förändringsledning i stora globala organisationer inom industrin.

Vilka är de största utmaningarna du har mött när du implementerat förändringar i stora, globala organisationer, och hur har du hanterat dem?

En av de största utmaningarna jag har mött är att hantera komplexiteten och angelägenheten i förändringsinitiativ, med många beroenden inom en starkt reglerad och teknologidriven bransch som automotive, samt mellan olika länder, chefer och organisatoriska nivåer. För att övervinna detta har jag fokuserat på transparent kommunikation och tidig involvering av nyckelintressenter för att bygga förtroende och förståelse. En annan utmaning är att säkerställa att förändringsinitiativ är organiserade så att lokala krav och kulturer inom en global organisation beaktas. Jag har hanterat detta genom att etablera lokala förändringsledare som kan agera som broar mellan globala strategier och lokala behov.

Svenja Schuster Tengnäs, förändringsledare på Prové – en del av Frontit

Hur säkerställer du att förändringar accepteras och genomförs på alla nivåer i en organisation med global räckvidd och kulturella skillnader?

För att säkerställa att förändringar accepteras och genomförs på alla nivåer i en global organisation med kulturella skillnader, fokuserar jag på att skapa inkluderande och transparenta forum för samverkan. Jag involverar lokala ledare tidigt i processen för att bygga förtroende och förståelse för förändringens syfte och fördelar samt deras avgörande roll som bärare av förändringen. Utmaningen ligger ofta i företagets ambition att standardisera och effektivisera system och processer genom förändringsinitiativet, samtidigt som berörda medarbetare poängterar lokala behov, krav och önskemål. Genom att etablera lokala förändringsledare som kan bidra med att anpassa globala strategier till lokala förhållanden, säkerställer jag att förändringen blir både effektiv och accepterad. Jag verkar också för regelbundna utbyten mellan alla lokala förändringsledare i syfte att dela med sig om best practice-exempel samt för att förstärka känslan att alla tillsammans verkar för en lyckad förändring även om man ”kämpar” på sin egen hemmaplan.

Vilka metoder och verktyg har du funnit mest effektiva för att driva transformation i en bransch som står inför snabba teknologiska skiften, såsom elektrifiering och digitalisering?

För att driva transformation i en bransch som står inför snabba teknologiska skiften, såsom elektrifiering och digitalisering, har jag funnit att Prosci-metodiken och ADKAR-modellen är särskilt effektiva. Prosci-metodiken erbjuder en strukturerad och flexibel ram för att hantera förändringar på både organisatorisk och individuell nivå. ADKAR-modellen fokuserar på fem nyckelelement, vilket hjälper individer att förstå och anamma förändringen. Genom att använda dessa verktyg kan jag säkerställa att förändringsinitiativ är väl förankrade och att alla nivåer i organisationen är engagerade och stödjer transformationen. I detta syfte har vi även genomfört olika enkätmätningar på global och lokal nivå för att undersöka medarbetarnas och chefers personliga förståelse för och inställning till förändringen. Detta är avgörande för att hantera komplexiteten och de många beroenden som finns inom en global organisation.

Håll utkik efter nästa del i vår intervjuserie, där vi kommer att träffa fler experter inom förändringsledning. Vi hoppas att du har fått med dig några bra insikter och praktiska tips från oss till ert utvecklingsarbete.

 

Mer läsning om förändringsledning:

Ledarskap och AI – navigera förändring med SCARF-modellen

Från strategi till resultat – ett helhetsgrepp på förändring

Vi bygger framtidens förändringspartner

15 frågor och svar för framgångsrik förändring

FAKTARUTA OM ADKAR

Varje bokstav har en betydelse som kopplar till förändringsresan:

Awareness (Medvetenhet): Att förstå varför en förändring är nödvändig och vilka de specifika målen är
Desire (Önskan): Att vilja stödja och delta i förändringen
Knowledge (Kunskap): Att förstå hur man ska genomföra förändringen och vad som förväntas
Ability (Förmåga): Att kunna genomföra förändringen i praktiken
Reinforcement (Förstärkning): Att upprätthålla förändringen över tid och säkerställa att den blir en del av den normala arbetsrutinen

Vill du veta mer om förändringsledning och hur ni kan få ut effekten?
Lina Lundgren, Karin Jonason och Mari Kilén svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.