Kom i kontakt

15 april 2024

7 tips för effekthemtagning i utvecklingsarbete

Effekthemtagning, även känt som nyttorealisering eller resultathemtagning, utgör ryggraden i framgångsrikt utvecklingsarbete. Denna metodik sätter fokus på att mäta och säkerställa att de förväntade fördelarna av förändringsinitiativ verkligen blir en verklighet. För att guida dig genom denna avgörande process presenterar vi här sju oumbärliga tips som sträcker sig från att starta tidigt till att utse en dedikerad ansvarig. Dessa riktlinjer är inte bara verktyg; de är nycklar till att säkerställa att önskade effekter inte bara formuleras, utan också hämtas hem på ett hållbart och framgångsrikt sätt.

 

  1. Starta tidigt och var medveten: Initiera arbetet med effekthemtagning i de tidiga faserna av utvecklingsinitiativet och håll medvetenheten kring önskade effekter genom hela förändringsprocessen.
  2. Fokusera på önskade effekter: Se till att önskade effekter tydligt visar färdriktningen i utvecklingsarbetet och använd dem som grund för att fatta beslut och prioritera aktiviteter.
  3. Använd effektanalys för gemensam syn: Implementera effektanalys, såsom Provés verktyg, för att skapa en gemensam syn på nuläget och det önskade läget. Detta främjar dialog och positiv energi bland deltagarna.
  4. Skapa en effektkarta: Genomför en effektanalys och skapa en effektkarta som en visuell representation av önskade effekter och vägen till att uppnå dem. Använd kartan som en dynamisk vägledning genom förändringsresan.
  5. Kontinuerlig uppföljning med hemtagningsplan: Implementera en effekthemtagningsplan för att kontinuerligt följa upp och prioritera aktiviteter baserat på önskade effekter och verkliga framsteg. Detta säkerställer att hinder hanteras i realtid.
  6. Ett utvecklingsinitiativ i taget: Fokusera på ett utvecklingsinitiativ åt gången för att ge förändringen utrymme och möjlighet att integreras i verksamheten. Efter varje initiativ se till att organisationen landar i det nya normalläget.
  7. Utse en effekthemtagningsansvarig: För att säkerställa en långsiktig hemtagning av önskade effekter, utse en ansvarig person som kontinuerligt mäter och utvärderar förändringarna. Skapa lämpliga indikatorer för att kvantitativt och kvalitativt mäta nyttan och förflyttningen mot önskade mål.

 

Hur kan dessa tips integreras i ditt utvecklingsarbete för att säkerställa en effektiv effekthemtagning?

 

Läs även:

Mätning och hemtagning av effekter – nyckeln till verksamhetsnytta

Vill du veta mer om förändringsledning och hur ni kan få ut effekten?
Karin Jonason och Mari Kilén svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.