Kom i kontakt
Värdegrundsarbete

6 februari 2020

Kultur som dragningskraft hos nyutexaminerade

TRAINEE HAR ORDET: HANNA JOHANSSON
Vi träffar framtidens managementkonsulter

Under mitt sista år på universitetet var det dags för mig att börja fundera på framtiden. Frågor som ”vad vill jag jobba med” och ”vad söker jag hos en arbetsgivare” cirkulerade. Jag började fundera kring vad som var viktigt för mig på en arbetsplats. För mig var det en speciell känsla jag var ute efter, en känsla att ”här kommer jag trivas” och ”här passar jag in”. Och det var inte bara jag som letade efter den känslan. Tillsammans med många andra sistaårs-studenter sprang jag på casekvällar, mingelkvällar, luncher och mässor. Det genomgående temat på våra samtal efter alla dessa besök var ”hur kändes det?”.

Jag tror att svaret på den frågan beror på vilken företagskultur ett företag har. Jag träffade Prové på en arbetsmarknadsmässa på Handelshögskolan i Göteborg och fick direkt känslan jag letade efter, bara av att ha träffat ett par representanter från företaget. Känslan höll i sig varenda gång jag besökte Prové.

”Genom våra värderingar skapar vi ett arbetsklimat där vi vet att kollegor ställer upp när man behöver hjälp och vi kan vara trygga i vetskapen att folk lyssnar och är ärliga mot varandra.” Hanna Johansson, trainee på Prové

Pratar man om kultur är det oundvikligt att nämna värderingar. Prové har fem värderingar; professionalism, ödmjukhet, engagemang, öppenhet och balans, vilka alla tilltalar mig. Att känslan jag fick första gången jag träffade mina framtida kollegor har varit bestående, är för mig ett tydligt tecken på att dessa värderingar genomsyrar hela företaget, både hos medarbetare och ledning. Nu är jag själv en av alla medarbetare och jag märker hur värderingarna formar mig som konsult på Prové. Att vara professionell och seriös i min arbetsroll samtidigt som det finns en sund inställning till arbetstid kontra fritid bidrar till både arbetsglädje och återhämtning. Genom våra värderingar skapar vi ett arbetsklimat där vi vet att kollegor ställer upp och vi kan vara trygga i vetskapen att folk lyssnar och är ärliga mot varandra.

”Blir man tillfrågad om hjälp ska det vara naturligt att ta av sin tid för att hjälpa till. Det finns ett värde i att stötta varandra.” Hanna Johansson, trainee på Prové

Jag har vidare diskuterat kultur och värderingar med en arbetskollega som påbörjade traineeprogrammet samtidigt som mig. När jag ställde frågan ”vad gick du på när du sökte jobb?” var svaret entydigt ”kulturen var det enda jag gick på”. Min kollega resonerade kring vikten av att arbeta på ett företag där man känner sig som en familj, där alla är trevliga och där det finns en gemenskap. Blir man tillfrågad om hjälp ska det vara naturligt att ta av sin tid för att hjälpa till. Det finns ett värde i att stötta varandra.

Avslutningsvis, kulturen skapar beteenden hos anställda och därmed påverkar trivsel, utveckling och känslan av att kunna bidra. Uttrycket ”det är så vi gör på det här företaget”, kan man enkelt förklara med kulturen. Jag är övertygad om att kulturen påverkar alla som kommer i kontakt med företaget, precis som det påverkade mig när jag först kom i kontakt med Prové. Det finns många företag där ute som gör ungefär samma sak. Vad särskiljer då ett företag från ett annat? Jag kan inte prata för alla, men jag kan definitivt påstå att kulturen, utan tvekan, är en av de största faktorerna till att nyutexaminerade väljer att söka sig till specifika företag. För det viktigaste är inte själva karriären, utan att man trivs på vägen, är bekväm och trygg med sina kollegor och känner sig inspirerad av livet på arbetsplatsen.

Läs mer om ORGANISATIONSKULTUR – Beslut med utgångspunkt i värderingar

Läs mer om INDIVID-, GRUPP- OCH LEDARUTVECKLING – Det är människor som skapar förändring

FAKTA
ORGANISATIONSKULTUR

Beslut med utgångspunkt i värderingar

I en värderingsstyrd verksamhet har alla beslut och det dagliga arbetet utgångspunkt i värderingarna. Värderingarna ligger också till grund för den organisationskultur som råder. ​Att aktivt arbeta med kultur och värdegrund handlar om att frigöra potential hos medarbetarna, skapa en hållbar utveckling och attraktiv arbetsmiljö präglad av engagemang och drivkraft för individens och verksamhetens bästa.

Prové mäter och utvecklar organisationers nuvarande kultur och värdegrund. Vi hjälper även till att ta fram värderingar som främjar positiva beteenden och attityder och som skapar förutsättningar för att nå mål och visioner.

Modell och metod anpassas utifrån kundernas situation
Prové använder sig av både vedertagna och egenutvecklade modeller och metoder för att skapa förändring. Många av dem nyttjas inom flera kompetensområden. Vi har kompetens och förmåga att bedöma kundens behov och tar ansvar för att skapa den bästa kombinationen för genomförande så att förflyttning sker och önskade effekter uppnås.

Läs mer om ORGANISATIONSKULTUR – Beslut med utgångspunkt i värderingar

Vill du veta mer om hur ni kan arbeta med kultur och värderingar i er organisation?
Thomas Bjerkhede och Elizabeth Norseng svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.