Kom i kontakt

9 november 2023

Innovationsresan – fusionen av kreativitet, samverkan och mindset

Prové tillsammans GöteborgsOperan, Visual Arena och Kungsbacka kommun bjöd i oktober in till en inspirerande start på dagen som omfamnade förändring och förnyelse.

Panelen som delade med sig av kunskap, erfarenheter och insikter:
Martin Högenberg, programansvarig för Visual Arena

Anneli Skoglund, Utvecklingschef, Kungsbacka kommun
Eva Essvik, Chef Näringslivssamarbeten, partnerskap och digital innovation, GöteborgsOperan
Gunilla Engelbrektsson, managementkonsult och förändringsledare, Prové
Moderator: Åsa Jansson, managementkonsult och förändringsledare, Prové

Omvärlden förändras allt snabbare och ställer i högre utsträckning krav på förnyelse av verksamheter och tjänster. Det räcker inte längre att arbeta på med det målstyrda kärnuppdraget utan vi behöver ha förmågan att vara tvåhänta – ambidextra – och även prioritera målsökande innovationsarbete. Ambidextra organisationer är kapabla till att både utveckla sin kärnverksamhet och samtidigt utforska nya tillväxtmöjligheter.

 

Vi träffade på Sofia dos Santos Johnson i efterminglet på GöteborgsOperan. Sofia går just nu går Provés traineeprogram och vi ställde frågan vad tar hon med sig från denna morgon.

Sofia dos Santos Johnson
Prové

 Jag fick med mig tre värdefulla perspektiv från panelsamtalet berättar Sofia: 

Ett – innovation börjar i våra huvuden, det är viktigt att förstå och förvalta varandras tankar på ett bra sätt.

Två – vi lyssnar på olika nivåer och nivån avgör vad vi snappar upp hos våra medmänniskor. För att lyssna till innovation krävs ett klarsynt perspektiv som finns i den högsta nivån av lyssnande.

Och till slut nummer tre – hur vi skapar förutsättningar för innovation hos oss som människor är ett lika viktigt perspektiv som utvecklingen av innovationen i sig.

 

Vi kan konstatera att innovation är något av det svåraste som finns. Vi måste vara modiga, samarbeta i nya konstellationer och hela tiden ha fokus på vad vi vill uppnå. Vi behöver även arbeta med våra förmågor för att kunna lyfta blicken och förstå vilken påverkan det egna ledarskapet har – på både kort och lång sikt. Struktur för att samarbeta över gränser och en kultur som stödjer utforskande och lärande kommer vara nyckelfaktorer för att skapa den framtid vi vill ha.

Att lyckas med innovation handlar om att förstå människor omkring dig, och de användare du innoverar för. Det är de som avgör om det är den innovation de vill ha.

 

Läs även:

7 steg till innovation och värdeskapande

Kundfokuserad och framtidsinriktad innovation

Förändringsledning

Vill du veta mer om hur man lyckas med att nå effekt med ert utvecklingsprojekt? Lina Lundgren och Åsa Jansson svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.