Kom i kontakt

3 mars 2020

”För att kunna leda andra måste man ha koll på sig själv.”

Vi träffar Anna Jensen, VD på Prové, och pratar ledarskap. Vi vill veta vad som format henne som ledare, hur hon arbetar med sin egen ledarskapsutveckling och vad som inspirerar henne.

– Med en bakgrund som elitidrottare upplevde jag både fantastiskt och mindre bra ledarskap och hur det påverkade resultaten i gruppen. Jag höll på med simning som ju är en individuell idrott, men jag tyckte alltid att det var roligast att simma lagkapp – alltså att tävla i lag tillsammans med andra. Jag var lika engagerad i att heja på de andra som mina egna resultat och någonstans där väcktes nog mitt intresse för ledarskap och att hitta sätt att lyfta andra människor och få dem att utvecklas.

”Med en bakgrund som elitidrottare som ung upplevde jag både fantastiskt och mindre bra ledarskap och hur det påverkade resultaten i gruppen.” Anna Jensen, VD på Prové

Genom idrotten upplevde jag glädjen i att arbeta hårt och nå resultat tillsammans. När jag slutade tävla för egen del fortsatte jag som ledare och tränare för barn, ungdomar och vuxna under min studietid. Jag märkte hur engagemang och glädje smittar och hur viktigt det var för motivationen.

Vad är viktigt att tänka på om man ska lyckas med sitt ledarskap?
– För att kunna leda andra måste du ha koll på dig själv. Att känna sig själv och vara trygg i sig själv är en förutsättning. Mod och nyfikenhet är också viktigt. Att vara nyfiken och ha ett genuint intresse av andra människor skapar hållbara relationer och förtroende. Förmågan att lyssna, och viljan att verkligen förstå en annan individs upplevelse och verklighet är avgörande. Du behöver också ha tillit till andra människors förmåga och vara öppen för att lära dig av andra.

Det är även viktigt att vara öppen med vem man är och att bjuda på sig själv. Använd humor och bjud på glädje och energi. Arbeta med tydlighet och transparens och våga ta ställning och visa vägen. Ett osäkert ledarskap skapar en otydlig riktning, som resulterar i en otrygg arbetsmiljö.

Hur arbetar du med utvecklingen av ditt eget ledarskap?
– Först och främst försöker jag lyssna in och förstå reaktioner på mitt ledarskap. Medarbetarna på Prové är kloka och delar frikostigt med sig av sina reflektioner och ställer utmanande frågor till mig – det är en enorm möjlighet till utveckling.

– Jag har också några personer jag regelbundet träffar och bollar med som jag betraktar som mentorer. Sedan försöker jag hämta inspiration, idéer och lära mig av andra genom att läsa böcker, artiklar, bloggar och delta i nätverk. En ledare som inspirerar mig är Simon Sinek, han har en fantastisk förmåga att sätta ord på och beskriva ledarskap och kultur på ett sätt som fångar mitt intresse. Jag gillar verkligen boken Leaders eat last. Pia Sundhage är ännu en tydlig ledare som inspirerar mig. Pia pratar om att ”Tillsammans gör jag det bäst”, det säger mycket om hennes ledarskap och något jag tror starkt på.

”Man kan givetvis gå kurser och läsa böcker, lyssna på föreläsningar och delta i nätverk, men som för alla kompetenser och förmågor så är det mest avgörande att öva.” Anna Jensen, VD på Prové

Hur kan man utveckla sitt ledarskap?
– Man kan givetvis gå kurser och läsa böcker, lyssna på föreläsningar och delta i nätverk, men som för alla kompetenser och förmågor så är det mest avgörande att öva. För att utveckla sitt ledarskap så handlar det om att hitta tillfällen där man får chansen att träna på sitt ledarskap. Det finns mängder av situationer som ger dig möjligheten att agera ledare och utöva ledarskap, både i arbetslivet och privatlivet. Lyssna in och reflektera över hur ditt agerande uppfattades – och fortsätt träna.

Läs mer om INDIVID-, GRUPP- OCH LEDARUTVECKLING – Det är människor som skapar förändring

Annas 10 tips till ett lyckat ledarskap:

 • Lär känna dig själv
 • Var modig
 • Var nyfiken
 • Var engagerad
 • Var tydlig och transparent
 • Visa tillit till andras förmåga och lär av andra
 • Bjud på dig själv
 • Lyssna in, reflektera och försök förstå reaktioner av ditt ledarskap
 • Ha en mentor
 • Öva – både i arbetslivet och privatlivet

Länk till filmen ”Pia Sundhage coachar med positiva glasögon”

Vill du veta mer om vårt arbete med Individ-, Grupp- och Ledarutveckling? Karin Jonason svarar på dina funderingar:

Aktuellt

Vi håller dig uppdaterad

Ta del av det senaste från Prové. Nyheter, analyser, omvärldsbevakning, evenemang och föreläsningar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ProvéEffekten så får du dessutom massor av inspiration direkt i din inkorg.

Läs våra tidigare nyhetsbrev här

Kunskap om förändringsledning

Prenumerera

ProvéEffekten från Prové. Kunskap, inspiration, analyser, rapporter och mycket mer. Kommer ut ca 4 gånger/år:

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.