Reflektera, se framåt och skapa ny energi tillsammans
14 december 2020
Vi har under pandemin gått igenom en omvälvande period som fått stora, och ur flera perspektiv oväntade konsekvenser. Vi som individer och våra organisationer har ställts inför nya utmaningar. Samtidigt har situationens krav på anpassning, kreativa lösningar och snabb förändring, också gett positiva effekter som rätt hanterat kommer hjälpa oss i framtidens nya normalläge.
Vad ska bli bestående och vad behöver vi hitta tillbaka till? Oavsett om pandemins konsekvenser haft positiva effekter eller inneburit utmaningar för din organisation behöver vi nu stanna upp. Vi behöver skapa utrymme att tillsammans aktivt reflektera kring hur senaste tidens utveckling har påverkat organisationen och medarbetarna, likväl hur våra kunder och intressenter berörts. Det handlar om att ge tid att gemensamt formulera sig kring vad som hänt i verksamheten och dess omvärld, och hur vi har agerat – eller kanske inte agerat – utifrån det. Utvärdera de förändringar och anpassningar som gjorts och säkerställa att vi inte rusat för fort med risk att vi glömt bort det som är bra.
Hur väl vi klarat och hanterat den påfrestning som senaste tiden inneburit kan ge en antydan om både styrkor och utmaningar som finns i verksamheten. Reaktioner, beteenden och förmågan att agera hos både ledare och medarbetare vid förändring sätter fingret på saker som vi ofta haft på känn sedan tidigare, och som blir extra tydligt när omständigheterna sätter hög press.
Identifiera faktorer som bidrar till förändring
Många organisationer vittnar till exempel idag om att digitalisering i olika kontexter fått en skjuts och att man har klarat en snabb omställning till betydligt mer digitala arbetssätt. Detta exempel på snabb omställning är väl värt att reflektera över. Vilka insikter och erfarenheter kring förmågan till kreativa lösningar och anpassningar kan vi ta med oss i framtida utvecklingsarbete? Identifiera vilka faktorer som bidrog till de förändringar som genomförts, fundera på vad som gagnade utvecklingen och hur dessa krafter kan nyttjas i framtiden och inom fler områden i verksamheten. Likaså är det viktigt att tillsammans fundera kring om det fanns något som hindrade förändringar och anpassningar. Och vad bestod i så fall hindren av? Var det angelägenheten, drivet, ledningen, organisationskulturen, arbetssätten, tekniken, viljan, förståelsen eller något annat? Insikt och analys av både möjliggörare och hinder ger förutsättningar att i framtiden ha förmågan att agera på båda.
Involvera alla medarbetare
Sedan gäller det att hitta och försätta energin i rätt riktning framåt, skapa kreativitet och nytänkande tillsammans. Definiera hur vi skapar bästa förutsättningar för verksamheten att leva upp till sin vision och uppdrag i det nya normala, med nöjda kunder och medarbetare längs vägen. Så bjud in till en konferensdag eller ett förmiddagsmöte, låt den bli digital om den måste. Involvera alla medarbetare och ge utrymme för dialoger om det som är verkligt viktigt. Arbeta med digitala workshops i större och mindre grupper och varva med tid för socialt umgänge utan formell agenda. Det är med all säkerhet väl investerad tid.